
Aluevaalit käydään 23.1. mutta mistä aluevaaleissa on kyse? Vuosikausia väännetty sote-uudistus hyväksyttiin viime kesäkuussa. Tämän jälkeen alkoi kiireen vilkkaan aluevaalien järjestely, jotta hyvinvointialueille saadaan päättäjät. Sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Nyt tammikuussa pidetään Suomen ensimmäiset aluevaalit, joissa valitaan henkilöt päättämään sosiaali-, terveys- ja pelastustoimesta, joista tähän asti kunnat ovat päättäneet.
Hyvinvointialueita on Suomessa 21 kpl. Helsingissä ei aluevaaleja pidetä, koska Helsinki on erillisratkaisuna oma alueensa ja siellä päätökset tapahtuu jatkossakin kaupunginvaltuustossa. Muualla Suomessa sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä pelastustoimeen liittyvä päätöksenteko siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.
Varsinais-Suomessa hyvinvointialueelle kuuluu 27 kuntaa: Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Koski TL, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa. Sote-uudistuksen myötä Varsinais-Suomessa aikaisempien 27 eri kunnan sosiaali- ja terevydenhuotoon sekä pelastustoimeen liittyvä päätöksenteko siirtyy Varsinais-Suomen aluevaltuustoon.
Aluevaaleissa on kyse jokaisen arkea koskevista asioista. Perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto, lasten, nuorten ja perheiden palvelut, työikäisten palvelut, ikääntyneiden palvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, vammaispalvelut, oppilas- ja opiskelijahuolto, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä pelastustoimi siirtyvät aluevaltuuston päätettäviksi. Äänestämällä voit vaikuttaa siihen, kuka näistä asioista jatkossa päättää. Jokainen meistä tarvitsee näitä palveluita jossain kohtaa elämäänsä. Nyt äänestetään valtuustoon henkilöt, jotka päättävät missä ja miten palveluiden piiriin tullaan jatkossa pääsemään. Siksi äänestäminen on näissä vaaleissa erityisen tärkeää.