Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle siirtyy yli 20 000 työntekijää ja heistä tulee pitää hyvää huolta. Kannan erityisesti huolta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan hyvinvoinnista. Jatkuva paine, työntekijäpula, kiire ja arvostuksen puute. Sote-uudistuksessa on puhuttu paljon palveluiden kehittämisestä, mutta sosiaali- ja terveydenhuolto tarvitsee asiantuntijansa. On sanomattakin selvää, että työntekijöiden hyvinvointi heijastuu myös asiakkaiden hyvinvointiin. Minulle tärkeää on, että sote-uudistuksessa huomioidaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta kaiken muun uudistamis- ja edistämishalun keskellä. Parempi työarki ja työpaikka, ne eivät saa unohtua palveluiden kehittämisessä.
Hyvinvoiva henkilöstö on sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden toimivuuden tae. Johdon tulee visioida ja näyttää suuntaa henkilöstöä kuunnellen. Henkilökunnan saatavuus on erityinen haaste eikä se tule ratkeamaan pelkällä sote-uudistuksella. Uudistus luo kuitenkin uudenlaisia mahdollisuuksia henkilökunnan hyvinvoinnin parantamiseksi. Valmentava johtaminen, työhyvinvointiin panostaminen sekä osaamisen kehittämiseen kannustaminen ovat ensiaskeleita kohti hyvinvoivaa henkilöstöä. Tämän lisäksi on luotava malli, jossa erityisosaamisesta myös palkitaan työtehtäviä muokkaamalla ja mahdollisilla palkankorotuksilla. Sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla tulee jatkossa olla laajemmin etenemismahdollisuuksia ja palkan tulee nousta muutenkin kuin työikäperusteisesti.
Sote-uudistuksen myötä kuntien sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut siirtyvät yhden katon alle, joka luo myös mahdollisuuksia yhtenäisemmille palveluille. Jatkossa it-järjestelmät ovat toivonmukaan yhteneväisiä, helppokäyttöisiä ja laadukkaan työn mahdollistavia. Panostamalla toimiviin it-järjestelmiin potilastiedot löytyvät vaivattomammin ja työaika menee olennaiseen – potilaiden kohtaamiseen. Järjestelmien kehittämisen lisäksi tulee myös tarkastella, kenen tehtävä mikäkin on. Tällä hetkellä esimerkiksi lääkärit ja hoitajat tekevät paljon sellaista työtä, jota esimerkiksi sihteerit voisivat hoitaa. Toimivien järjestelmien avulla työtehtävien jakaminenkin sujuu vaivattomammin, jonka jälkeen lääkärin ja hoitajan työaikaa jää jälleen siihen olennaisimpaan – potilaiden kohtaamiseen.