Hyvinvointi ei synny sattumalta, vaan se rakentuu arjen valinnoista, joita tehdään niin kaupunkisuunnittelussa kuin jokaisen asukkaan omassa elämässä. Siksi kaupungin kehittämisessä ja päätöksenteossa tarvitaan pitkän aikavälin näkymiä, jotka kantavat tulevillekin sukupolville. Kestävä rakentaminen, sujuva liikkuminen ja monipuoliset lähipalvelut kaikille turkulaisille luovat hyvinvoivaa ympäristöä, jossa on hyvä kasvaa ja elää niin nykyisten kuin tulevienkin turkulaisten.
Kestävä rakentaminen luo viihtyisää ja monipuolista asuinympäristöä. Hyvin suunniteltu ympäristö ei ainoastaan säästä luonnonvaroja, vaan myös tukee mielenterveyttä, lisää turvallisuuden tunnetta ja luo yhteisöllisyyttä kaupunkilaisten välillä. Kerrostaloja tarvitaan, mutta rakentaminen ei saa olla pelkästään tehokkuutta tavoittelevaa, vaan sen tulee tuottaa arvoa asukkaille monella tasolla. Myös sillä on merkitystä, suunnitellaanko uudet kerrostalot sopimaan muuhun ympäristöön vai rakennetaanko identtisiä harmaita betonineliöitä vierekkäin. Kun vanhat rakennukset kunnostetaan, lähiluonto ja puut säilytetään ja niiden rinnalle rakennetaan uutta ympäristön ehdoilla, saadaan aidosti viihtyisiä asuinympäristöjä.
Sujuva liikkuminen tukee tasa-arvoista kaupunkia. Hyvä arki syntyy turvallisesta, saavutettavasta ja sujuvasta liikkumisesta. Asuinpaikan ei pitäisi määrittää, millä tavoin liikkuminen on mahdollista. Autoilu on oltava mahdollista myös keskustassa ja julkinen liikenne sekä turvallinen pyöräily mahdollista myös tiheimmän kaupunkialueen ulkopuolella. Pyöräteitä on lisättävä ympäri Turkua niin, ettei pyörällä joudu jatkuvasti matkan aikana vaihtamaan tien reunalta toiselle autoja väistellen, vaan koko matka onnistuu samaa pyörätietä pitkin. Kun liikkuminen suunnitellaan kestävyyden ja saavutettavuuden näkökulmasta, kaupunki tukee samalla ilmastotavoitetta ja asukkaiden hyvinvointia. Erityinen vaikutus tällä on nuorten, ikäihmisten ja vähävaraisten liikkumismahdollisuuksien edistämiseen.
Lähipalvelut luovat arjen turvaa ja toimivuutta sekä kannustavat liikkumaan. Monipuoliset ja saavutettavat lähipalvelut asuinpaikasta riippumatta vahvistavat yhteisöllisyyttä ja tukevat eri-ikäisten turkulaisten hyvinvointia. Arjen perusasioiden, kuten koulujen, päiväkotien, kirjastojen, terveyspalveluiden ja kauppojen löytyminen läheltä kotia jättää enemmän aikaa ja voimavaroja muulle elämälle. Puistot, lenkkipolut, kentät, ulkokuntosalit ja yhteisölliset liikuntapaikat lähellä kotia taas kannustavat liikkumaan. Hyvinvointia ei rakenneta vain kotona ja omien valintojen kautta, vaan kaupunki voi osaltaan tukea hyvinvoivaa arkea.
Hyvinvointi on kokonaisuus. Elinympäristöllä on hyvinvointiin merkittävä vaikutus. Siksi päättäjillä on oltava rohkeus tehdä päätöksiä, joiden vaikutukset näkyvät ehkä vuosien tai vuosikymmenten päästä. Pitkän aikavälin päätökset ovat nimittäin usein juurikin niitä, joissa piilee todellinen hyvinvointipotentiaali.