Keskustan puoluekokous oli viikonloppuna. Puhuin siellä tutkinnosta ja työttömyysjaksoilta karttuvan eläkkeen puolesta.

Eläkkeet jakavat vahvasti mielipiteitä ja ajoittain harhaudumme vastakkainasetteluun. Sukupolvipolitiikka on tärkeä osa eläkejärjestelmää, eikä keskustelussa tule asettaa nuoria ja eläkeläisiä vastakkain.
Eläkejärjestemän kestävyydestä keskustellessa esiin nousee jatkuvasti leikkaukset; milloin nykyisten eläkkeiden leikkaukset, milloin eduista leikkaaminen.
Ammatillinen perustutkinto tai korkeakoulututkinto on kartuttanut eläkettä vuodesta 2005 lähtien erillislain perusteella.Tutkinnoista karttuvalla eläkeoikeudella on merkittävä rooli nuorille ja opiskelijoille, samoin kuin sillä, että työttömyysjaksoista karttuu eläkettä.
Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan ajalta eläkettä kertyy runsaan neljänneksen vähemmän kuin työssä ollessa. Sen merkitys kasvaa mitä enemmän työuran aikana on työttömyysjaksoja. Yhteiskuntamme on muuttunut vuosikymmenten varrella merkittävästi. Tänä päivänä nuorilta edellytetään enenevissä määrin korkeakoulutusta ja osa-aikatyö on yleistynyt. Akava Worksin mukaan noin puolet työttömien työnhakijoiden työttömyysjaksoista kestää alle kolme kuukautta. Akavan Erityisalojen työelämätutkimuksen mukaan yhä useammalla työt koostuvat pätkistä ja työnantajia voi olla useampi samaan aikaan.
Tutkinnosta ja työttömyysajalta karttuva eläke on ensisijaisen tärkeää nuorten tulevien eläkkeiden kannalta. Jos näistä leikataan, jää tulevat eläkkeet pienemmiksi ja nuorten luottamus eläkejärjestelmään heikkenee entisestään.
Puheessa vetosin siihen, että tutkinnosta ja työttömyysjakdoilta karttuvan eläkkeen säilyttäminen eläkejärjestelmässä on ainoa oikea ratkaisu sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden kannalta. Kyse on nuorten tulevaisuudesta.